Dalco voorop met voedselveiligheid

Home / Branding / Dalco voorop met voedselveiligheid

Iedereen die wel eens een productiebedrijf van binnen heeft gezien, zal het herkennen: overal hangen aanwijzingen. Bijvoorbeeld over hygiëne of het veilig bedienen van machines. Hard nodig. Zeker als je werkt met voedsel. Maar ook best moeilijk. Zeker met meer dan zestien verschillende nationaliteiten op de werkvloer. Dalco Food vroeg ons om mee te denken. Samen met Afdeling Weten maakten we er een best practice van.

Food Safety Culture
Dalco innoveert maar doet dat wel graag in de praktijk. Zo verlegde het bedrijf al voordat het een trend werd, de focus van vlees- naar vegetarische en veganproducten. Ook in voedselveiligheid wil de van oudsher Osse slager een koppositie pakken. Maar dan wel op zo’n manier dat de medewerkers er goed bij betrokken worden. Bijvoorbeeld door de (voedsel-)veiligheid van de eindgebruiker in beeld te brengen: een kind dat de producten van Dalco Food eet. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Dalco laat daarmee de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid op een laagdrempelige manier zien. Volgens de normen die zijn vastgesteld in de Food Safety Culture.

Communicatie en training
Samen met een team van Dalco kwamen Sprangers en Afdeling Weten tot een methode die communiceren met duidelijke pictogrammen combineert met een intern leerprogramma. Met als achterliggende gedachte: maak de medewerkers mede verantwoordelijk voor veiligheid, hygiëne en kwaliteit. Leg ze geen regels op, maar leg uit wat het belang ervan is. Terugkerende acties zoals de zes stappen van goed handen wassen worden vervolgens in beeld gebracht met duidelijke pictogrammen op de werkvloer. Medewerkers die interne trainingen met goed resultaat afronden, verdienen daarmee zichtbare badges. Die ze met trots kunnen dragen.

Best practice
Het is een werkwijze die direct kan worden ingezet in de praktijk en die onder andere gericht is op het verhogen van motivatie en betrokkenheid,  het optimaliseren van communicatie en die uiteindelijk de duurzame inzetbaarheid van het personeel zal verbeteren. Een manier van werken die  ook door andere productiebedrijven te kopiëren is. Een best practice voor de gehele foodsector.

Weten of deze best practise ook voor jouw bedrijf inzetbaar is? Vraag het Frenk.

 

 

 

 

 

Related Posts