Hoe bereik je generatie Z? Jalil weet het!

Home / Innovatie / Hoe bereik je generatie Z? Jalil weet het!

In de opleiding ICT en Mediadesign kon Jalil Setroirono twee belangrijke passies kwijt: ICT technologie en creatief design. Tijdens zijn afstudeeropdracht bij Sprangers communicatie beet hij zich vast in een vraag die zowel actueel als van alle tijden is. Namelijk, hoe bereik je in hemelsnaam die ongrijpbare jeugd van tegenwoordig? Met als resultaat een lezenswaardig, praktisch toepasbaar onderzoeksrapport met uitwerking naar een voorbeeldcase voor de gemeente Oss. Waarmee hij, heel terecht vinden wij, zijn hbo-diploma in de wacht sleepte.

Ongrijpbaar
Via zijn stagebegeleider werd Jalil gewezen op een mogelijke afstudeerstage bij Sprangers. Jalil: Pieter Wels kende Remy Bakker uit de tijd dat zij beiden bij internetbureau Schepnet in Tilburg werkten. Hij koppelde ons en er was direct een klik. Nadat ook Frenk Sprangers aan tafel kwam, is het idee ontstaan om me te verdiepen in maatschappelijke problematiek zoals armoede. Maar dan specifiek gericht op de jongere doelgroep. Want die bleek erg lastig – of helemaal niet – te bereiken via de standaard communicatiekanalen. Ik dacht meteen, dat is logisch. Maar daarmee is het nog niet onderbouwd natuurlijk”, lacht Jalil.

Digital Natives
Op zoek naar bewijs dus, dat betekende een flinke duik in de theorie. Jalil: “Door deskresearch kwam ik er achter dat de groep tussen 13 en 21 de naam ‘generation Z’ heeft en gekenmerkt wordt als ‘Digitale Natives’. In goed Nederlands: omgaan met techniek is ze aangeboren. Verder zijn ze ondernemend, praktisch en genderfluïde. Ze groeien op in een synthetische leefwereld. Dat wil zeggen dat voor hen de analoge en digitale wereld volledig door elkaar heen lopen. De offline en online werelden vormen één geheel. Ze staan constant ‘aan’ en zijn van nature getraind om uit de hoeveelheid van communicatie die zaken eruit te pikken die zij interessant vinden.”

Meerdere identiteiten
De nieuwe manier waarop jongeren hun nieuws filteren, vergt een nieuwe manier van een verhaal vertellen. “Tenminste, wel als je wilt dat deze doelgroep jouw boodschap meekrijgt”, legt Jalil uit. “Alleen het juiste kanaal kiezen en zenden maar, werkt bij hen niet. Wat het nog extra lastig maakt, is dat dezelfde persoon zich op ieder kanaal anders kan gedragen; als het ware een andere identiteit aanneemt. En ieder kanaal heeft zijn eigen doel. Zo kan iemand op TikTok alleen met muziek bezig zijn terwijl diegene Instagram gebruikt om te laten zien hoe belangrijk duurzaam reizen is. Het is zaak je boodschap binnen de juiste interessesfeer op het juiste podium onder de aandacht te krijgen.”

Authenticiteit
Generatie Z zoekt houvast in authenticiteit, sterker nog: ze hunkeren er naar hun wereld waar ze zoveel fake nieuws en betaalde influencers tegenkomen. Volgens Jalil valt die laatste groep daardoor op termijn door de mand omdat ze niet authentiek zijn en producten puur voor het geld aanprijzen. “Daar staat tegenover dat je kunt stellen dat iedereen een influencer is binnen zijn of haar eigen kring. Zo zal iemand die binnen een bepaalde chatgroep bekend staat als streetdancer, anderen beïnvloeden als het gaat over wat goede hiphopmuziek is. Wil jij dus jouw boodschap onder de aandacht krijgen, dan is het de kunst om die zo te verpakken dat de juiste mensen deze binnen hun eigen groep gaat verspreiden.”

Benieuwd hoe Jalil zijn kennis heeft toegepast op de case ‘Samen slimmer met Geld’?
Nieuwsgierig naar Jalil Setroirono? Bekijk hier zijn Linkedin profiel.

Related Posts